Hospital of La Orotava

The building is conceived as a spatial system, capable of change and expansion in time without altering its spatial and architectural values. The system consists of a longitudinal band that holds circulations, controls and facilities. To this band, the volumes holding specific uses are “plug in” according to necessity. Thus, these volumes can be resized and repositioned without altering the design structure of the building. This system allows adaptation to the programmatic changes often occurring in buildings of this type throughout their life. The building can be transformed when health standards are transformed.

The plot is oriented to the northwest, with magnificent sea views, but exposed to the cold winds coming from the north. To take advantage of views and of the late afternoon sun, volumes are arranged as wind screens, and terraces and common indoors areas are located facing south and west. The residential units are located in the quietest areas and enjoy sea views, social areas and care areas are divided into separate volumes, linked by a bright glazed corridor that gives access to the gardens. The gardens have several paths, all with handicapped access and various areas to stay.

Client: Excmo. Cabildo Insular de Tenerife. Instituto de Atención Social y Socio-sanitaria de Tenerife (Public Administration)

Location: La Orotava, Tenerife. Spain

Built Area: 6.982 m²

Project Date: 2008

Budget: 5.722.950 €

Architect: Cristina González Vázquez de Parga

Design Team: Javier Ramos Díaz |Mari C. Reyes Trujillo | Carlos Palmero Zingaro | Teresa Torres González

Rigger: Ruperto Hernández González

Industrial Engineer: SANLO INGENIEROS

Telecom. Engineer: Mª José Rodríguez Mesa

Structural Consultant: Benjamín Cova Alonso