Rearrangement of Mequinez Street

The intervention includes the complete remodelling of Mequinez Street, ending at the small fishing port of the historic town. The main aim of the rearrangement is to restore the original character of the street, its sailor´s atmosphere, and strengthen its links with the little port, so that the street becomes an extension of it. The purpose is to give enough attractiveness to the street so to include it in the sightseeing promenade around the historic town.
In order to achieve this, environmental improvement issues have been a priority: traffic has been reduced to lower noise level and pollution, sidewalks have been widened and levelled in a single platform with the driveway to completely eliminate architectural barriers and palm trees of high size and different types have been planted to contribute with shadow, color and oxygen.
It is also intended that the remodelling of the street could encourage the renovation of facades and the conversion of some houses into little shops and restaurants, and for that purpose the sidewalk is widened.

Paving for sidewalks is done with orthogonal pieces of basalt, variable in length, and basalt cobblestones are used for the road. Between road and sidewalk a line of norays with built-in lighting add a touch of sailor´s flavour. Where the street becomes wider royal palm trees of great high are planted.

Client: Excmo. Cabildo Insular de Tenerife. Área de Turismo (Public Administration)

Location: Puerto de la Cruz, Tenerife. Spain

Built Area: 6.020 m²

Project Date: January 2009

End Of Works: October 2013

Budget: 1.458.482,18 €

Architect: Cristina González Vázquez de Parga

Design Team: Javier Ramos Díaz | María Reyes Trujillo | Carlos Palmero Zíngaro | Miriam Alemán Brito | Teresa Torres González

Rigger: Ruperto Hernández González

Industrial Engineer: SANLO INGENIEROS

Agronomist Engineer: Enrique Bazo González

Public Space