Font resizer:

A A A

Multipurpose Indoor Swimmingpool

This building is a response to the unique topography of the plot -with a cutoff of living stone of great beauty-, to the magnificent views to the sea and to MountTeide, to the intense sunning from West and to the cold prevailing winds of the Northeast.

The program consists of 3 swimming pools –a competition-pool, a therapy pool and a jacuzzi -, 2 gyms, 2 saunas, a children playroom, and 2 multipurpose rooms. All that is organized in a compact set of volumes, which spring from the rock where they are embedded projecting towards the sea. The roughness of the concrete walls follows this intention to expand and geometrize the rock and the roof of the building is conceived as an extension of the natural terrain. The main areas of the building, pools and gym, face the sea through large glazing, and light entering the West is sieved in different ways.  In the gym light is sieved with a great flight deck and its side walls and in the pools by a lattice of large format. This three-dimensional lattice, handmade in fibreglass, becomes, from the inside, an abstract filter leading the gaze, reinforcing the direct relationship between pool water and sea water.

To enhance the views of the sea from anywhere in the pool we chose a vey simple deck supported by laminated wood beams that optically reduce the height of the swimming area, compressing the space and thus reinforcing the directionality towards the sea. Access to the building is through a small plaza with views to the sea and Mount Teide, and underneath, at basement level, are all facilities, being all pools registrable. The building cross section has been established following energy saving concerns, i.e. reducing height to minimize the volume of air to be warmed up, and introducing daylight to significantly reduce fuel consumption.

Client: Excmo. Cabildo Insular de Tenerife. Área de Deportes (Public Administration)

Location: Santa Ursula, Tenerife. Spain

Construction Company: Ferrovial

Built Area: 3.441,49 m²

Project Date: April 2006

End Of Works: September 2010

Budget: 2.720.279,84 €

Architect: Cristina González Vázquez de Parga

Design Team: Javier Ramos Díaz | Eva Fernández Navarro | Teresa Torres González

Rigger: Ruperto Hernández González

Industrial Engineer: SANLO INGENIEROS

Structural Consultant: Gonzalo Pérez Rivero

Awards: Obra seleccionada como actuación con accesibilidad ejemplar. Fundación Once. Madrid 2012 | Obra Pre-Finalista. Premios Xl Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo. Abril 2011

Publications: Cercha Magazine. February 2011 nº107 Pags 48-54 | Cortizo, Cerramientos Contemporáneos. Pags. 116-119 | Book-Catalogue XI Spanish Biennial of Architecture and Urbanism. Lo próximo, lo necesario. Foundation Caja de Arquitectos. 2011. Pag. 464

Sports