Font resizer:

A A A

Youth Center and Theater

The building fits into the hillside with a terraced solution in accordance with the traditional way of using land in rural areas, thus avoiding a sharp break with the surrounding landscape in which it is located. The program is developed on 3 levels to suit the slope, with most surface developed underground at basement level in order to minimize the impact of the visible volumes of the building, thereby responding to the problem of having to develop a high construction rate in a very low density urban area with many rural remnants.

Above-ground lies the use of the Youth Center and below is located the theater. The building volume is organized in an L shape, back to the Northeast wind, using the volume of the theater curtains box as wind protection, thus allowing the terrace on the roof of the theater to be an area protected from prevailing winds, with good basking in winter and with magnificent sea views. The Youth Center facilities are organized in 3 autonomous colored cubes and in a multipurpose space that can be partitioned at will by sliding panels. On the facade, lattice strips of colored acrylic glass protect from the morning sun. The theater is located on the 2 levels below, having public access at ground floor level and with access to stage and dressing rooms in the basement.

Client: Excmo. Cabildo Insular de Tenerife. Área de Juventud (Public Administration)

Location: El Rosario, Tenerife. Spain

Construction Company: Pinturas Esteban Darias, S.L.

Built Area: 1.086,06 m²

Project Date: April 2007

End Of Works: January 2010

Budget: 876.974,91€

Architect: Cristina González Vázquez de Parga

Design Team: Javier Ramos Díaz | Eva Fernández Navarro | Teresa Torres González

Rigger: Javier Elejabeita | Asier Elejabeita

Industrial Engineer: Pedro Alfaro Campos | José Manuel González Cubas

Agronomist Engineer: Benjamin Cova Alonso

Telecom. Engineer: José Manuel González Cubas

Structural Consultant: Benjamin Cova Alonso

Public & Cultural